reklam & eventbyrån PLAY

Den 4 maj åkte jag och Adina till reklam och eventbyrån Play för att utföra en intervju med Jonny Johansson, sosm är delägare av bolaget tillsammans med Niklas Karlsson. Eftersom byrån två dagar innan hade flyttat in i lokalerna som vi träffades i så fick vi sitta i ett blivande konferensrum bland några flyttkartonger. Jag spelade in hela intervjun med röstmemon på mobiltelefonen medan Adina skötte stora delar av intervjun med frågorna som vi förberett tillsammans. Jag inflikade med frågor som kom upp under tiden för att försöka få en sån konkret bild som möjligt av hur företaget arbetar. Intervjun tog inte speciellt lång tid och efteråt så fotograferade jag deras logga inne i lokalerna sedan gick vi ut och fotade Jonny utanför. 
 
 
En fråga som vi diskuterade var hur budskap på bästa sätt kan utformas för att anpassas efter en specifik målgrupp. Jonny förklarade hur de brukade gå till och jag skulle väl vilja dra slutsatsen att det är väldigt olika från arbete till arbete. För att komma igång med ett arbete brukar de utföra en djupare analys för att ta reda på vad kunden är ute efter, vilken målgrupp de vill fokusera på och därefter hur de ska jobba för att formulera ett så tydligt budskap som möjligt. För att försöka få ett konretare exempel på hur de kan jobba så diskuterade vi reklamfilmen de senast gjorde till "Tillväxt Motala". Här förklarar Jonny att målgruppen kan delas upp i 2, där den ena målgruppen är Motalabor både i yngre ålder men även äldre. Målet här är att stärka identitetskänslan hos de som bor i staden. Den andra målgruppen är unga och äldre utanför Motala, eftersom man spridit denna reklamfilm utanför staden vill man locka andra att flytta hit.
 
Här har man jobbat med att visa sjöstaden Motala, där man både ser Tegelviken, Varamon och Boren i filmen. Man har valt att ha med både unga (barnen som spelar fotboll), ungdomar (tjejerna som tränar) samt äldre (männen som fiskar). Vilket är smart och effektivt eftersom man i detta fall har en väldigt bred målgrupp. Något som man också har jobbat med för att göra reklamfilmen effektiv och varierande är att man har filmat olika tider på dygnet. I början av filmen ser man två män som fiskar, vilket är tidigt på dygnet, i mitten av filmen är det mer mitt på dagen med solen högt, och i slutet av filmen kommer kvällen och solen är påväg att försvinna. På så sätt är filmen kronologisk och lätt att följa, vilket också är ett effektivt sätt att formulera ett budskap. I slutet av filmen ser man hur en av tjejerna sveper med fingret över en ipad som visar de olika lediga jobben som finns i Motala. Det är även det ett effektivt sätt att locka vuxna som inte bor i staden att komma hit. 
 
 
 
 Jag tror att det är jätteviktigt att tänka på hur man formar budskap för att nå fram på ett så effektivt sätt som möjligt. Det är nog väldigt viktigt att försöka jobba så att målgruppen kan känna igen sig och relatera, då jag tror att det är effektivt att använda sig utav "känslor" och det som ligger mälgruppen "nära". Jag tror att man inom just reklam jobbar väldigt mycket med hur man ska nå ut och övertala konsumenten till det man vill åstadkomma. T.ex. använder man sig säkerligen av de sex övertalningsprinciperna, bland annat "Auktoritet" samt "Gillande", för att konsumenter som tittar på reklamen ska övertalas till det reklamen vill sälja. 
 
 
Generellt verkar det vara Facebook som är det mest effektiva sättet att nå ut till människor nu förtiden, både till unga och även de lite äldre. Men om man går in djupare på det så går det att dela upp efter ålder. Ung till medelgammal fungerar olika sociala medier absolut bäst. Medelgammal och uppåt ca 55, är det sociala medier i kombinaton med TV som är det effektivaste, och slutligen 55 år och uppåt är det mest tryckta medier som t.ex. tidningar och flygblad som hamnar i brevlådan. Exempel på olika sociala medier som är effektiva nämner Jonny Facebook och Instagram som 2 effektiva sätt att nå ut till störst antal människor snabbt.
 
När vi diskuterar lagar och bestämmelser svarar Jonny spontant att det inte finns så mycket som de måste tänka på rent allmänt. Jag tror att vissa regler som finns kanske är så pass självklara för Jonny och resterande medarbetare att de inte riktigt behöver tänka på dem när de producerar en reklam, för att de är rätt "logiska". Vi pratade lite om reglerna som gäller kring utlottning på sociala medier. Om man inte har tillstånd att utföra en utlottning bör man ha med någon slags avvikande prestation med för att det ska vara okej att t.ex. ha tävlingar på facebook. Jonny berättade även kort om gerillamarknadsföring, som innebär att ett företag gör "det oväntade" för att uppnå en viss reaktion hos människor och på så sätt marknadsföra sig. Inom denna form av marknadsföring finns det endel regler att hålla sig till, förklarar Jonny. 
 
Jag har valt att Shannon/Weavers kommunikationsmodell för att illustrera hur det kan se ut för en reklambyrå när de vill nå ut med information. Jag valde den modellen då den är mer anpassad till denna form av information eftersom mycket av reklamen idag visas på sociala medier och TV, där det är viktigt att analysera alla de olika delarna i processen, bland annat bruskälla, vilket man inte kan se om man använder sig utav Laswells modell, som jag anser vara mer anpassad till kommunikation via en t.ex. informatör. 
 
 
Sändaren i detta fall skulle kunna vara kunden, som vill framföra/göra reklam om något. Kunden tar hjälp av Play, som i detta fall skulle kunna vara kodare. Kunden ber Play om hjälp, och de går vidare med att de bestämmer att Play ska göra reklam via sociala medier, alltså blir sociala medier kanalen. Brus som i detta fall skulle kunna uppstå är t.ex. dålig internetuppkoppling. Avkodare skulle kunna vara en dataskärm eller kanske en mobiltelefon, som ägs utav t.ex. Erik. Erik skulle därför även vara mottagaren i detta fall. 
Allmänt | | En kommentar |
Upp