Den svenska och internationella mediestrukturen

R A D I O

Från en början var syftet med radio att informera om nyheter och samhällsinformation. På den tiden var det inte tillåtet att starta privat lokalradio, utan det tilläts inte först 1993. Så fram tills 1993 var det Sveriges Radio som hade monopol över all radio i Sverige. När denna förändring genomfördes släppte man ett 80-tal olika frekvenser runt om i landet som man sedan fick buda om, i en auktion. Det företag som la högst summa pengar vann frekvensen och fick då efter det betala in en stor summa pengar (omkring 1-3 miljoner kronor) varje år till statliga Myndigheten för radio och tv. De regler som fanns inom dessa ägandeförhållanden var att tidningarna inte fick äga mer än 49 procent utav en privat lokalradio. Nu förtiden har de flesta tidningarna hoppat av radiobranschen då det idag är mer populärt och användbart med webb-radio genom dess egen hemsida. 

De olika public-service företag som finns i Sverige nu är Sveriges RadioSveriges televsion samt Utbildningsradion. Sveriges Radio, som innebär P1, P2, P3 etc, ägs idag utav Förvaltningsstiftelsen och skall inte kunna påverkas eller ändras utav staten, det är idag dem som dominerar svensk radioproduktion. 

Sedan 1993, när den privata lokalradion tilläts, så har den endast minskat. Det är en dyr konstnad att varje år behöva betala in, vilket gör att det endast är fåtal nätverk som klarar av det. Två av de stora nätverken som bildats är SBS Radio samt MTG Radio. Dessa nätverk består av bland annat Mix Megapol, NRJ och Rix FM, som idag är de största radiokanalerna vi har i Sverige.  

Internationellt ser ägandeförhållandena inom radio väldigt olika ut. I Norden, dominerar public service radion precis som i Sverige. Det finns även kommerisella radiokanaler som konkurrerar sig uppåt, men alla länder har olika public-service företag som sänder musik, kulturprogram och information. I Norge NRK, Finland YLE och i Danmark DR. Breder man ut sig lite mer, ut runt om i Europa, så har ägarförhållandena förändrats de senaste 30 åren på så sätt att man gick från att ha radio som endast finansierats av licenser, vilket gjorde att det fanns ett radiobolag per land, till att idag numera ha både små och stora privata radioföretag. T.ex. så var BBC fram till 70-talet de enda som hade radiosändningar i Storbritanien.

I USA finns det över 10.000 radiostationer i gång, men de största programbolagen (networks) är ABC,CBS,NBC samt Fox, och dessa sänder både radio och även tv. Clear Channel är det företag i USA som är störst och "mäktigast" med kontroll över de stora delarna av musik- och nöjesutbudet även internationellt. 

Tittar man tillbaka till historien så kan man se att radio spelat väldigt stor roll för människor. Den var då den viktigaste nyhetskällan innan TV:n på 50-talet. Under andra världskriget sändes det underhållning på radion för att få människor på "bättre tankar" samt att folket hade igång radion för att hålla sig uppdaterad om viktiga nyheter. Jag tror att radion alltid kommer att ha en betydelse. Jag tror inte att det kommer vara så vanligt att ha radioaparater hemma utan att all radio sänds via webbradio. Annars tycker jag att det är väldigt svårt att säga vad som egentligen kommer att hända inom all teknisk utveckling i framtiden. Men om jag ska spekulera så tror jag att webbradion som sagt kommer att växa och bli större. Eftersom att Podd-radion växt enormt mycket på senare tid så tror jag att människor framåt i tiden kommer att uppskatta och använda det mer och mer. Däremot så tror jag att de människor som använder radion till att lyssna på musik, så småningom kommer att lära sig andra sätt att lyssna på det. Idag används spotify flitigt och då får man som lyssnare välja vilken musik som ska spelas, med tanke på att radio gärna spelar den musik som är aktuell just nu - vilket kanske inte passar alla. När min generation växer upp tror jag de flesta kommer att ha tillgång till en AUX ingång i deras bilar, och en AUX skadd som idag går att idag köpa för under 100-lappen, som gör att du kan lyssna på musik i stort sätt vart du vill och när du vill det. Däremot fyller radion upp flera funktioner samtidigt. Sällskapet t.ex., då många som reser långt lyssnar på radion i bilen just för sällskapets skull, eftersom radiopratarna även försöker underhålla. 

Allmänt | |
Upp