Resereportage från en marknad i Strasbourg

Målgruppen för mitt reportage är främst äldre människor i medelåldern, omkring 50år, både kvinnor och män. Jag tänker att intresset för marknader är högre hos äldre människor samt att de har tiden till att besöka dessa ställen då de oftast håller till på förmiddagarna. Fokuset ligger väl även hos de som har ett intresse för mat och färska råvaror, då denna marknad mest hade fokus på kött, fisk, grönsaker och frukter.

För att anpassa reportaget efter denna målgrupp hade jag valt att tänka på ordval och meningsuppbyggnad. Inte använda mig utav ordspråk och fraser som är ungdomliga och svårförstådda för äldre människor. Jag hade också fokuserat på bilderna mer än för mycket text, då jag tror att det äldre människor uppskattar när det inte är för tung löpande text, utan att det istället finns mycket bilder som talar för sig själv. Jag hade även tänkt på att ha tydliga rubriker och mellanrubriker för att göra helheten så tydlig som möjligt, så man lätt ska kunna förstå vad kommade text handlar om. Jag hade valt att inleda reportaget med en stor bild som lockar läsaren samtidigt som den ger en bild av staden som helhet.
Jag tycker att reportaget, tillskillnad från t.ex. radio, kan visa känslan och atmosfären i staden på ett helt annat sätt. Jag tycker att bilder har en stor betydelse just när det kommer till beskrivning utav städer, vilket radio inte ger. Sen läser ju äldre människor mer tidningar än unga så om man hade velat anpassa reportaget efter målgruppen ungdomar så tror jag att man skulle lyckas bättre om man använde sig utav tv eller internet.
Något som är väldigt bra med denna form av reportage är också att det är något som är beståndligt. Tillskillnad från radio som har en sändning som sedan "försvinner", man kan inte alltid upprepa det radioprataren sa eller välja att lyssna på det igen, vilket man kan göra i det här fallet, genom att läsa reportaget flera gånger.
För att samspelet mellan bilder och text ska bli så bra som möjligt tänker jag att jag ska försöka att inte skriva om det som visas i bild helt, utan kanske mer ha en bild och sedan skriva om dofter, intryck och annat som bilden inte visar, men som ändå stärker bilden. Målet är att läsaren ska känna att de gärna skulle vilja åka dit och ta del av denna del av Strasbourg samt det marknaden har att erbjuda. Jag hade valt att skriva om miljön omkring marknaden och vart den ligger i staden, t.ex. "Marknaden, placerad 1 kilometer från stadens största katolska kyrka, en kyrka så detaljerad och unik att alla som besöker staden bör åka dit, ligger den mysiga marknaden fylld med färska råvaror och trevliga fransmän."
Här är 2 bilder tagna i området omkring marknaden.


När man skriver ett reportage måste man ta hänsyn till vissa regler och lagar. De mest relevanta i detta fall är de pressetiska reglerna samt upphovsrättslagen. Dessa säger bland annat att jag inte få ta andras bilder och publicera i mitt reportage utan tillåtelse. Man bör också ta hänsyn till personer genom att inte missbruka deras namn eller tala osanning. Orelevant fakta så som t.ex. en persons etiniska ursprung eller sexuella läggning ska man också undvika att ta med om det inte tillför någon viktig information, då detta anses kränkade.
En regel som man behöver tänka extra på när man gör reportage är just bildbehandlingen. De pressetiska reglerna säger "Bildmontage, retuschering på elektronisk väg eller bildtext får ej utformas så att det vilseleder eller lurar läsaren". Men eftersom jag endast har redigerat ljus och kontraster på bilderna som jag själv har fotograferat så har jag väldigt trovärdiga och äkta bilder, och har därför inte brutit mot någon utav dessa lagar.
Denna bild hade jag troligtvis använt som min framsida, där rubrik hade funnits med stort över hela bilden samt en liten ingress någonstans i bilden med.
