JUST SAY YES
När jag tittade på dokumentären "Just say yes" och mannen presenterade de olika övertalningsprinciperna så kände jag igen mig i alla. Man stöter dagligen på det utan att man egentligen ens lägger någon tanke i att det faktiskt handlar om övertalning.
Återgäldande- Ge något för att få personen i fråga att känna att de vill ”ge något tillbaka”.
Knapphetsprincipen- Att vilja ha mer av det som inte går. Tex genom att säga att någonting bara finns i begränsat antal.
Auktoritet- Använda människor med hög status. Gärna med erfarenhet eller dylikt.
Gillande- Människor gillar att säga Ja till personer de tycker om eller bryr sig om. Vi gillar personer som är lika oss.
Sociala bevis- Hur har människor runt omkring mig valt att göra? Om många har valt att göra det, då kanske det är värt? Grupptryck.
Åtagande och konsekvens- Småsteg som leder till ett större mål, "gör du detta så leder det till detta"
Den första principen, återgälande, skulle jag säga är väldigt vanlig när man befinner sig ute på stan eller på större evenemang etc. Föreningar och företag står och delar ut godis, pennor, kondomer mm ofta tryckta med deras logga. Här påverkas man direkt och känner att man ofta vill vara trevlig tillbaka/hjälpa tillbaka. Om personen som försöker övertala inte lyckats här, har hen ändå lyckats sprida deras logga så att t.ex. pennorna som man gett ut till folk,tryckt med deras logg, kommer att påminna dem vid ett senare tillfälle. Eftersom många uppfostras efter att "Behandla andra så som de behandlar dig" så tycker jag att denna princip är väldigt effektiv då man någonstans känner sig skyldig att ge/göra någonting tillbaka.
Det sättet som jag skulle säga påverkar mig mest är nog "Sociala bevis". Jag tycker det är väldigt lätt att gå efter grupptryck när man står inför ett val. "Men om många har valt denna tandkräm måste den väl vara bra? Annars skulle väl folk aldrig lägga pengar på den?". Den principen använder sig många som gör reklam av, t.ex. just tandkrämsföretag. Jag tycker att det här sättet är väldigt effektivt att använda mot människor då alla gärna vill "smälta in" och vara som alla andra. Det här sättet har övertalat mig ett flertal gånger när det kommer till tv-reklamer och även på internet. När man surfar runt på nätet ser man ständigt marknadsundersökningar och dylikt.
Auktoritet tycker jag också att man stöter på dagligen. Dessa ser jag främst på TV och ett exempel på det är t.ex. ansiktstvätt som ska tabort acne. I dessa reklamer har man ofta med någon kändis som då framförallt ungdomar ser upp till (eftersom ansiktstvätt mot acne kanske främst har målgrupp ungdomar). Jag har bland annat för några år sedan sett Justin Bieber göra en sådan reklam, där han påstår att han "lidit av acne i flera år och testat allt möjligt, men inte först nu har det fungerat" mm. Även det väldigt smart och effektivt.
När jag försökt övertala någon till något, t.ex. mina föräldrar. Så kör jag ofta på återgälande eller sociala bevis. Återgälande kan vara att jag hjälper dem med något som jag vet att de uppskattar, för att slutligen övertala dem till att göra/köpa något som jag vill. Detta sätt funkar inte alltid då mina föräldrar lätt genomskådar om jag hjälper dem genuint eller om jag vill få ut något av det..
Ett annat sätt jag vet att jag omedvetet kör med när jag försöker övertala är sociala bevis. Genom att nämna hur många i mitt umgänge eller hur många i allmänt som har köpt en produkt så ökar det känslan av att "men om alla andra har borde vi ju med det, eller?" Det här sättet vet jag att jag har använt när det kommer till tekniska prylar, vilket jag tror är effektivt då jag tror att man känner att man vill hänga med i teknikens utveckling och inte halka efter.
Ett annat sätt jag vet att jag omedvetet kör med när jag försöker övertala är sociala bevis. Genom att nämna hur många i mitt umgänge eller hur många i allmänt som har köpt en produkt så ökar det känslan av att "men om alla andra har borde vi ju med det, eller?" Det här sättet vet jag att jag har använt när det kommer till tekniska prylar, vilket jag tror är effektivt då jag tror att man känner att man vill hänga med i teknikens utveckling och inte halka efter.
Denna reklam för Volvo har fått över 6 miljoner visningar på Youtube och visats runt om i Sveriges televisioner. Många har reagerat på denna reklam och tyckt att den är väldigt bra ger känslan av många känner sig stolta som svenskar efter att ha sett denna film. Den här reklamfilmen är ett bra exempel på en film där de använt principen "Auktoritet", då Zlatan är en förebild för många människor. Reklamfilmen hade inte alls haft samma betydelse om det var en helt vanlig norrländsk medelåldersman som gjorde rollen som Zlatan gör. Jag skulle också vilja säga att de också använt sig lite av "sociala bevis" fast inte lika tydligt som "auktoritet". Man har valt att Zlatan pratar texten till Sveriges nationalsång, vilket stärker reklamfilmen på så sätt att Volvo är ett svenskt företag och när folk ser den här filmen får de känslan av att de vill vara en del av det. Zlatan har valt Volvo bilen för att han vill "leva och dö i Sverige", och det tror jag gör att man som konsument känner lite känslan av att man "också vill".