Yrken inom medie- och kommunikationsområdet

Något som jag i framtiden skulle kunna tänka mig att jobba med, är informatör för ett företag, med inriktning producent. Jag tycker det verkar väldigt intressant och roligt att t.e.x. utforma webbplats, fixa med tidningsblad, utställningar eller att fixa events och liknande för att marknadsföra företaget jag är anställd för.
 
En utbildning jag hittade var Informations- och PR programmet på Mittuniversitetet i Sundsvall. Denna utbildning varade i 3 år och för att ha berörighet till denna linje krävs det att man har godkänt eller högre i Engelska 6 samt Samhällskunskap 1b. Jag kollade vad det har varit för värden tidigare år för att komma in på utbildningen. År 2015 behövde man ha 16.8 i värde av gymnasiebetygen eller minst 0.6 på högskoleprovet om man väljer att istället söka in på det sättet.
 
Ett annat yrke som jag kan tänka mig inom medie- och kommunikationsområdet är journalistik. Då tänker jag mig inte riktigt rollen som producent utan kanske mer som redigerare eller redaktör på en redaktion. Jag tycker väldigt mycket om att skriva och formulera mig i skriftform, men att vara just producenten tror jag är väldigt krävande. För att lyckas och att bli sedd som journalist tror jag man ibland behöver gräva sig in på privatpersoners liv och skriva om saker som hjärtat egentligen kanske säger nej till ibland, vilket jag inte tror att jag skulle klara av. Men däremot tror jag som sagt att jobba på en redaktion skulle vara väldigt roligt och kanske någon gång få skriva någon krönika till någon webbtidning eller liknande vid sidan om. 
 
 
En utbildning man kan läsa för att jobba på en redaktion är just Journalistik programmet på t.e.x. Uppsala universitet. Det är en kurs som bara pågår under 1 års tid. Jag hittar ingen antagningsstatistik från tidigare år på studera.se och kan därför inte hitta vad som tidigare krävts för att läsa kursen. Under fliken behörighet står det att man behöver ha en akademisk grundexamen om 180 hp med minst 90 hp i ett fördjupningsämne med 15 hp på uppsats eller liknande.
 
En annan utbildning kan vara Arkivarie- och informationsförvaltningsprogrammet, ämnesinriktning journalistik på Södertörns Högskola i Stockholm. Den utbilningen varar i 3 år och för att vara behörig bör ska man ha grundläggande berhörighet samt betyg i Historia 1b och Samhällskunskap 1b, men tidigare antagningsstatisktik finns inte att hitta för denna utbildning heller. 
 
Båda dessa yrken har en hård, alternativt mycket hård konkurrens de kommande åren enligt studera.se samt allastudier.se, vilket jag förstått sedan tidigare. 
 
För dessa utbildningar tycker jag att kommunikativ kompetens är jätte nödvändigt. Just när man jobbar inom medie- och kommunikationsområdet är det väldigt viktigt att ha kunskap om hur man talar till olika personer och hur man anpassar språket beroende på medie eller målgrupp. Jag skulle säga att den kommunikativa kompetensen är betydligt viktigare än tidigare betyg i skolan ibland. Oavsett om man är berhörig till en utbildning men saknar den kommunikativa kompetensen så tycker jag inte alltid att man kanske är lämplig för ett jobb, ett exempel på det är just journalistik. 
Allmänt | | En kommentar |
Upp